Hautakiven puhdistus ja hoito-ohjeet

Soita: 015 531144

Kivi on kaunis ja kestävyydeltään lähes ikuinen materiaali. Kuitenkin se pitää ja kannattaa puhdistaa säännöllisesti, mieluiten joka kesä ruohosilpun, hiekka- ja siitepölyn, sammaleen sekä steariinin aiheuttamista haitoista.

Lyhtyaukollisissa muistomerkeissä suositellaan käytettäväksi ainoastaan öljykynttilöitä. Tavallisia kynttilöitä ei myöskään kannata sijoittaa kovin lähelle kiveä, koska steariinia on erittäin vaikeaa irrottaa kivestä ja noki likaa helposti kiven kauniin pinnan.

Hautakiven kaiverrukset ja koristeet

Kullatut ja maalatut kaiverruspinnat tulee puhdistaa varovasti. Pesu pelkällä vedellä ja liinalla tai pehmeällä sienellä yleensä riittää. Jos lika on kovin pinttynyttä voi käyttää neutraaleja (pH 6-8), biohajoavia pesuaineita ja pehmeää harjaa. Kullatut ja maalipinnat eivät kestä kovaa hankausta.

Metallikirjaimet ja -koristeet puhdistuu samoilla ohjeilla, pinnat eivät kestä mekaanista hankaamista. Myös puhdistusaineiden kanssa on oltava varovainen, pintakäsitellyt metallit eivät kestä vahvasti happamia tai emäksisiä aineita.

Tarvittaessa kaiverrusten kuluneet pinnat, kultaus ja maalit, on myös hyvä uusia.

Kaiverrus-, kunnostus- tai muiden uudistussuunnitelmienne toteuttamiseksi voitte ottaa meihin yhteyttä ja kysyä lisätietoa.